2022 - 2023: 'Oogje in 't Zeil'

Bovenste rij v.l.n.r.: Marius (Extern I, Sociëteit), Kamiel (Quaestor)

Middelste rij v.l.n.r. Martine (Intern, Zeilen II, Vice-Praeses), Sam (Materiaal I), Gina (oud-Praeses), Valentijn (Zeilen I, Materiaal II)

Onderste rij v.l.n.r. Jasmijn (Ab-Actis), Juliët ((Vice) Praeses, Extern II)

. .

Gina Bovens - Praeses (sept '22 - dec '22)

. .

Juliët Edel - Praeses (jan '23 - sep '23), Vice Praeses (sep '22 - dec '22) & Assessor Extern II

Met Juliët is er altijd wat aan de hand, op de goede én slechte manier.

Aan de ene kant is het nooit saai met Juliët. Zo klinkt er in de bestuurskamer het ene na het andere willekeurige geluid, omdat Juul weer het nieuws aan het lezen is. Je moet dan ook echt vragen wat er aan de hand is, want na het gelach, een “OEE” of een “WAT?!?” volgt geen uitleg. Meestal krijg je dan een “nee… laat maar”, of het meest nutteloze feitje wat je ooit gehoord hebt. Maar goed, zonder nutteloze feitjes zouden er geen nuttige feitjes bestaan.

Aan de andere kant heeft Juliët altijd wel wat onhandigs gedaan. Zo heeft ze twee weken mank gelopen, nadat ze dronken van haar fiets was gevallen en heeft een wesp haar in de lip gestoken één dag voor de bestuursfoto’s. Met Juliët in het bestuur kan je het altijd ergens over hebben.

Juliët neemt allemaal kleine projectjes op zich. Dit zijn helaas vaak de ondankbare taken die de rest van het bestuur niet wil doen. Je zal Juul alleen niet snel horen klagen. Ze is helemaal op haar plek in de functie en kan er al haar creativiteit op los gooien. Juliët is ook Assessor Extern II. Ze gaat daarbij over het contact met andere verenigingen en eigenlijk iedereen die niet lid is bij de Schuit.

Als je je dus afvraagt waarom je ooit contact zou willen met niet Schuiters, moet je bij Juul zijn. Dan moet je d’r wel net treffen als ze niet op een cobo aan het ‘netwerken’ is. Eigenlijk heb je helemaal niets te klagen als de helft van je functie naar cobo’s gaan is.

. .

Jasmijn Halman - Ab-Actis

Jasmijn is de jongste van het bestuur, al zou je dat niet zo snel zeggen. Als Ab-Actis staat Jasmijn namelijk stevig in haar schoenen. Even een mailtje beantwoorden hier, de brievenbus checken, post tijdens de bv presenteren en zorgen dat alles helemaal up to date is; Jasmijn vliegt vrolijk rond.

Jasmijn haar talenten rijken daarnaast nog veel verder dan alleen de nieuwsbrieven die ze iedere week met liefde schrijft. Zo is ze de ene dag aan het werk op het strand, dan heeft ze weer een viool repetitie of is ze in de UB aan het studeren. Soms is het bestuur Jasmijn kwijt, dan is ze ineens van de wereld verdwenen.

Behalve de sporadische verdwijntruc, is Jasmijn heel goed in het scheiden van haar drukke levensstijlen. Natuurlijk kan je haar nog elke dinsdagavond op de Schuit vinden, waar ze er vrolijk op rond danst en met iedereen een praatje maakt. Maar Jasmijn is niet alleen lid bij de Schuit voor de borrels, ze is namelijk ook fanatiek zeiler in de RS500, wat kan deze meid niet?

Soms is het wél duidelijk dat Jasmijn de jongste is. Zo kan ze vaak genoeg lachen om slechte grappen of rare quotes die zijn ingezonden en is ze op de hoogte van alle nieuwtjes en laatste trends. De rest van het bestuur mag daar dan over meegenieten. Jasmijn zorgt, met alles wat ze meemaakt, voor de mooie verhalen binnen het bestuur, die vaak, maar zeker niet altijd, te lezen zijn in de nieuwsbrief op dinsdag. Dat is met sommige verhalen misschien ook helemaal niet erg.

. .

Kamiel Lagerwerf - Quaestor

Kamiel is de quaestor van het bestuur, oftewel onze geld meneer. Hij zorgt dat alle centjes goed worden bewaakt, dat we mooie spulletjes kunnen kopen, maar ook dat al onze fantastische ideeën daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Als iemand van het bestuur dan weer met een gek plan komt, wil Kamiel altijd eerst even kijken of er geld voor kan worden vrij gemaakt.

Hij mag dan wel een van de jongsten zijn van het bestuur, maar in wijsheid komt hij niets te kort. Hij kan advies geven over alles, nog veel meer dan alleen geld. Zo denkt hij ook graag mee met de bar, met iemands persoonlijke problemen, hoe je je aandacht bij de vergadering kunt houden, en hoe je een vereniging runt. Het enige waar Kamiel niet zo veel advies over kan geven is zeilen. Om hemzelf maar even te quoten: ‘Zeilen? I hardly know her!’. Heel normaal toch, als je bestuur doet bij een studentenzeilvereniging?

Gelukkig praat Kamiel wel graag over boten, in plaats van dat hij daadwerkelijk zeilt. De rest van het bestuur legt hem ook graag uit hoe boten werken. Bijvoorbeeld dat er niet daadwerkelijk een spiegel op de boot zit om achteruit te kijken, maar dat dat is hoe je de achterkant van een boot noemt. Toch hoort hij liever hoeveel ze kosten en hoeveel ze waard zijn, dan kan hij gewoon weer door met de geldzaken.

De vereniging kent gelukkig ook genoeg gezelligheid voor niet zeilers, waardoor Kamiel nog wel op zijn plek is. Wonend boven de vereniging zie je hem dan ook bijna altijd in de bestuurskamer, op de borrel, achter de bar of in de keuken. Deze jongen zorgt fantastisch voor de vereniging en vooral ook voor zijn bestuur. Zijn lekkere kookkunsten worden meer dan gewaardeerd en zorgen er vooral voor dat zijn bestuur niet verhongerd. Wij zijn deze held op de kant in ieder geval zeer dankbaar.

. .

Martine Spaapen - Assessor Intern, Assessor Zeilen II & Vice-Praeses (jan '23 - sep '23)

Martine heeft het alleen maar leuk in het bestuur. Ten minste, dat is ook wat ze zelf zegt. Zelfs als het tegenzit is ze altijd positief: “Ja een beetje moe en een beetje gestresst, maar wel leuk.” Die instelling is ook niet gek als je kijkt naar welke functies Martine doet. Als Assessor Intern en Assessor Zeilen II houdt Martine zich bezig met de twee dingen die zij het leukst vindt.

Martine heeft een jaren zeilles gegeven in Friesland voordat ze naar de Schuit kwam. Ze is hard op weg om I te worden, zodat ze ook in Leiden zeilles kan gaan geven. Als Assessor Zeilen II wil ze zich vooral gaan focussen op de didactiek tijdens instructiemomenten. Hoe sneller iedereen leert zeilen, hoe beter. Onze Assessor Intern houdt zich bezig met alle leden van de vereniging en kent inmiddels ook alle eerstejaars bij voor- en achternaam. Martine grapt altijd dat ze als Intern bang is om Extern te gaan, maar gaat toch naar bijna elke cobo. Achteraf zegt ze dan wel dat ze nooit meer bier wil drinken; maar goed, bier is gratis, ook op de volgende cobo.

Martine is elke dag op de Schuit en elke dinsdag op de borrel, niet met bier, maar met een straaljager. Dat is ook wel verdiend, na een hele dag bestuursgenoten afleiden. Gelukkig wordt die afleiding altijd wel gewaardeerd. Tussen al dat serieuze werken door gestoord worden door een veel te blije Martine, is wat ervoor zorgt dat iedereen het leuk blijft vinden.

. .

Marius Boerman - Assessor Extern I & Assessor Sociëteit

Marius houdt wel van een biertje. Toen hij van pandbaas, ofwel Assessor Sociëteit, als bestuursfunctie hoorde, klonk dat als een droom. Een jaar studie uitstellen en een eigen bar runnen?! Daar zegt Marius geen nee tegen.

Onze pandprins kan volledig zijn creativiteit kwijt in zijn functie. Zo staan er bij elk feest weer nieuwe cocktails op het menu en is het assortiment aan shots inmiddels al flink uitgebreid. Naast Assessor Sociëteit is Marius ook nog Assessor Extern I. Tot grote spijt van Marius is pandbaas een bijfunctie en moest hij ook nog een hoofdfunctie op zich nemen. Dit betekent dat Marius zich nu bezighoudt met alle acquisities. Dat wil zeggen dat hij het contact onderhoudt met alle sponsoren van de Schuit.

Dit jaar is het Marius’ doel om naar alle cobo’s te gaan. Zijn grootste ergernis is dan ook wanneer er twee cobo’s op één avond zijn, waardoor hij er eentje moet missen. Tot nu toe is er bij elke cobo een braspoging gedaan door Marius, echter geen succesvol. Allemaal eindigden ze met Marius op de grond en vier beveiligers boven op hem. Maar met de hoeveelheid energie en het inzettingsvermogen dat Marius heeft, kan het niet anders dan dat het binnenkort wel een keertje lukt.

Marius is handige combinatie tussen gezellig en nuttig. De energie die hij in het uitvoeren van zijn functies stopt is aanstekelijk voor bestuursgenoten. Het is geen moment saai in de bestuurskamer. Het is bijna zeker dat Marius de meeste cobo-punten heeft aan het einde van het jaar. De meeste bestuurspunten zou ook niet gek zijn.

. .

Sam Verlaan - Assessor Materiaal I

Sam is Assessor Materiaal I en de persoonlijke materiaalbaas van het bestuur. Als er iets kapot gaat, wordt er zonder na te denken “SAAAAAAMMM!!”, geschreeuwd. Dan antwoordt Sam nonchalant: “Jaaaa…?” en is het probleem vaak in een minuut opgelost. Sam is ook een beetje de computernerd van het bestuur. Wanneer het halve bestuur weer aangeeft digibeet te zijn, lost Sam ook deze problemen moeiteloos op.

Sam heeft aan het begin van het bestuursjaar zijn eigen boot gekocht, met het idee dat de kosten voor een ligplaats lager zijn dan het huren van een kamer. Deze actie omschrijft Sam perfect. Het klinkt logisch, dus het is logisch. Niet zeuren, maar doen. Als je nu aan hem vraagt wat hij uiteindelijk van de aankoop vindt, zal hij zeggen: “Het is een avontuur.” Alsof een bestuursjaar met zeven mensen die je niet kent nog niet genoeg is.

Naast het oplossen van alle problemen van het bestuur, doet Sam ook zijn uiterste best om alle problemen aan de valken op te lossen. Zijn kennis als fietsenmaker komt hierbij goed van pas, want ja: fietsen > waterfietsen > water > zeilboten.

Sam is behalve nuttig ook hartstikke gezellig en grappig. De collectie flamingo accessoires die hij, samen met Gina, opspaart, geven de bestuurskamer wat hoognodige kleur. Al snel kreeg Sam de bijnaam Samantha. Dit was de laatste stap die nodig was om Sam om te toveren naar een echte Material Girl.

. .

Valentijn Zoomers - Assessor Materiaal II & Assessor Zeilen I

Als Assessor Materiaal II, Assessor Zeilen I en Materiaal Quaestor, zet Valentijn zich 110% in voor onze mooie vloot. Hij is zelf instructeur op de RS500 en kent daarom ook alle gebreken die de klasse met zich mee brengt. In plaats van daar altijd over te klagen, komt Valentijn aanzetten met een oplossing. Die zijn vervolgens ook al half uitgevoerd, wanneer er om goedkeuring wordt gevraagd bij de rest van het bestuur. Overigens worden zeker niet al zijn plannen goedgekeurd. Soms slaat onze materiaal Q een beetje door en komen er uitspraken uit als: “Wat nou als we alle valken verkopen?”

Valentijn houdt van structuur en rust. Laat de Schuit nou juist de plek zijn waar dat allebei ver te zoeken is. Het is dan ook niet gek dat de Assessor Zeilen I liever op het water is dan in de benauwde bestuurskamer, die nooit is opgeruimd. Af en toe wordt er een poging gedaan om de bk-tafel vrij te maken, zodat er ook nog daadwerkelijk gewerkt kan worden. Maar een bestuursjaar is natuurlijk niet alleen maar hard werken. Heel zeldzaam klinkt vanuit Valentijn de vraag: “Wordt vanavond een escalatie-avond?” Dan weet het hele bestuur meteen dat het inderdaad een escalatie-avond wordt. Want als zelfs Valentijn het op een zuipen wil zetten, dan kan je niet anders dan gezellig meedoen.

Vaker wel dan niet is Valentijn stiekem een knuffelbeer. De oudste in het bestuur, maar hij moet nog wel leren drinken. Als de knop om moet is het echter meteen duidelijk, aan Valentijn heb je wat. Laat iets aan hem over en het komt voor elkaar.