Zustrum

Geplaatst op 05 juni 2016

Afgelopen weekend was het eindelijk zover: het Zustrum 2016 kon beginnen! Na vorig jaar de smaak te pakken hebben gekregen, besloot een illuster groepje Schuiters dit geweldige idee voort te zetten en ter ere van het 10e Lustrum van onze prachtige vereniging het zustrum-idee over te nemen. Een Lustrum vier je immers samen, en hoe beter dan met onze lieve zusjes.

Maandenlang heeft de zuscie 'promotie van het zustrum' als reden gebruikt om alle zusjes op te zoeken in de vele uithoeken van het land en daarbij meer dan eens te diep in het glaasje te kijken. Naast al die borrels zijn ze de afgelopen maanden druk bezig geweest om een schittermagisch weekend op touw te zetten voor alle deelnemers. Een kleine 200 man sterk kwam samen om te zeilen, zuipen, zingen en zooien onder de zon. De ghetto van Nederland (ook wel bekend als Almere) verwelkomde ons met open armen daar zij het gehalte vrouwen met kort pittig kapsel (geleverd door de Libelle zomerweek wat verderop) niet goed aankonden en wel wat afleiding konden gebruiken.

De heenreis begon al goed: vanuit allerlei gehuchten stroomden de deelnemers toe. Eenmaal aangekomen werden de tenten in een rap tempo opgezet en werden de eerste rondjes goudgele pretcilinders al verorberd. Om iets na negenen werd het weekend officieel geopend door de immens populaire Jet, die zich op de vele borrels door het land ook bij de zusjes zeer geliefd heeft gemaakt. Na een aantal kennismakingsspelletjes - die voor sommige deelnemers zo onbegrijpelijk waren als hogere wiskunde of de paringsdans van een niet nader te noemen duft - werd het feestgedruis verder gezet in de dans-en-sjans-locatie, deze bleek toch iets verder dan 5 minuten lopen zijn; hetgeen voor enkele dronkaard aanleiding was om onze lieftallige vrouwen met kort pittig kapsel eens op te zoeken. Helaas is geen van hen geslaagd in deze zoektocht.

De rest van de avond stond in het teken van zuipen, dansen, sjansen, oude bekenden opzoeken, nieuwe vrienden maken en vooral veel heel plezier. Het is een prachtig gezicht om te zien dat iedere vereniging een deel van haar eigen tradities met zich meebrengt, meer dan bij een 'eigen' evenement van een van de afzonderlijke zusjes. Hierdoor krijg je een fantastische mengeling van gebruiken, gewoontes en mores wat voor veel hilariteit zorgt en goede verhalen oplevert. De vrijdagavond vloog daardoor zo snel voorbij dat er besloten werd een uur langer door te gaan. Daarna was het toch echt bedtijd. Na een avondje hengelen bleek een enkele deelnemer iemand aan de haak geslagen te hebben, niet iedereen had echter zoveel geluk. Met name het groepje Schuiters in de rechter-achterhoek van het terrein. Zij moesten ruim 50 minuten aanhoren (met tegenzin) hoe een van hun medeschuiters zijn paringsroep vervolgde. Het spreekt voor zich dat dit hét gespreksonderwerp was tijdens het ontbijt de volgende ochtend.

Na het ontbijt (helaas zonder koffie) op zaterdag begon de eerste zeilronde waar er op verschillend disciplines gezeild kon worden waaronder de J22, catamaran, laser, rs500, skûtsje, surf, platbodem en kajuitboot. Na een overheerlijke lunch (gelukkig met koffie) was er een tweede zeilronde of was er de mogelijkheid om mee te doen met de bierlympics; een reeks spelletjes waarbij bier een belangrijke factor was. Terwijl iedereen heerlijk op het water zat of van een biertje (of twee, drie, tien) genoot, waren de kokers druk bezig met de voorbereidingen van een verrukkelijke BBQ inclusief talloze heerlijke salades. Wouter, Jesper en Kevin waren onze grillmasters deze avond en hebben een lading heerlijke hamburgers, worstjes, kipkluifjes en vega hapjes voor ons gaar gebakken. Het eten smaakte zo goed dat er niet alleen een tweede ronde, maar zelfs ook derde en in een enkel geval vierde ronde gehaald werd. 'S avonds gingen we weer los met als eerste de cantus. Menig biertje werd weggedronken of weggestreept en we hebben allemaal onze keeltjes schor gezongen. Bij het 'roeien met de riemen die je hebt', wat schijnbaar een populaire bezigheid is van ons zusje (terwijl dit nummer afgespeeld wordt gaat iedereen ingedikt achter elkaar zitten roeien), zakte men door de tafel. Tot onze opluchting was niemand gewond en waren de eigenaren niet boos - ze lagen dubbel van het lachen. Een ander hoogtepunt was wel het biertje wat naakt weggedronken werd; voor elk kledingstuk dat deze twee mannen na het aftellen nog aan hadden moesten zij een biertje opdrinken. Een van hen ging helemaal naakt, waarvoor chapeau. De toon was direct gezet voor de rest van de avond en wederom werd er veel gedanst, gesjanst en geregeld; op de dansvloer, in de bosjes, in de tenten en zelfs op het vlonder.

De zondagochtend stond in het teken van brakheid: gelukkig begon de dag wat later en was er deze ochtend genoeg koffie aanwezig. Helaas moesten we van sommige deelnemers hierna al afscheid nemen. Vervolgens was het tijd om het water op te gaan of om brak in je slaapzak op je luchtbed te chillen. Joost, Hessel en Mart waren zelfs zo slim geweest om deze te verplaatsen naar de chillzone op het strand, om daar al genietend van de zon hun boekje te lezen. Dit idee werd al snel overgenomen en al gauw lagen er meer brakke takken voor Pampus op het zand. De zondag vloog in rap tempo voorbij en toen was het alweer tijd om de boel af te bouwen, afscheid te nemen, nummers / Facebook gegevens uit te wisselen en terug te reizen naar thuis. Wat een grandioos mooi weekend, lieve zuscie bedankt voor alles. Voor wie benieuwd is naar meer beeldmateriaal: komende week komen de foto's online en ondergetekende is zelfs bezig met een kleine aftermovie.