SLAK 2017 GUDSEKOPPIG

Geplaatst op 15 juli 2017

Gudsekoppig reisden 12 schuiters 1 juni af richting Akkrum om het SLAK te varen. SLAK staat voor Skûtsje lange afstandskampioenschappen, het is een tweedaagse wedstrijd op een paar Friese meren, waarbij studentenzeilverenigingen zich aan elkaar meten. Twee jaar geleden werd het SLAK door de Blauwe Schuit gewonnen met het helmhout als trofee. Vorig jaar spaarden we onze krachten en sloegen we een keertje over maar dit jaar waren we weer van de partij onder de bezielende leiding van de meeste geweldige schippers Maarten Klop en Wouter Spaan.

Het weekend begon donderdagavond met een stuk nachtzeilen (en natuurlijk bomen en jagen) van Akkrum naar Scharsterbrug. In het licht van de maan gleed de Gudsekop (toch wel de mooiste skûtsje van de westrijd én de enige boot zonder motor) naar de haven. Op vrijdag sloten de laatste teamleden aan. Na een dansje en een drankje een goede nacht slaap vertrokken we vol goede moed voor de eerste wedstrijden vanuit Echtenerbrug.

Tijdens de eerste korte baanwedstrijd lagen we na de start op een mooie 4de plek. Na een frikandel te hebben gevaren (bovenboei, startlijn, bovenboei) zouden we aan de appelflap moeten beginnen (bovenboei, spraeder, benedenboei, finish). Vlak voordat we aan de appelflap wilde beginnen kwam met flinke snelheid een rib van het wedstrijdcomité aangevaren. We moesten nog een frikandel varen voordat we aan de appelflap konden beginnen, alle boten voor ons waren echter al met de appelflap bezig…. Het wedstrijdveld viel in tweeën. Het rode T-shirt van Emma kwam goed van pas als protestvlag!

Tijd voor datgene waar we goed in zijn, een lange baanwedstrijd. We wisten de achterstand die we bij de finishlijn hadden terug te brengen tot een tweede plek. Op een onbewaakt ogenblik ging de puts over boord. Een mobje, vissen met de pikhaak en weer door. Ondertussen werd er geboomd voor het leven! Halverwege de wedstrijd werd er echter een finish lijn ingegooid omdat er een onoverbrugbaar verschil was tussen de koplopers en de achterblijvers… tja en wij hoorden natuurlijk bij die eerste groep!

Na twee mooie wedstrijden meerden we als laatste aan in Langweer. Gudsekoppig als wij zijn waren we eerst de andere kant op gevaren om op het favoriete havenplaatsje te liggen, maar helaas was die bezet! Dan toch maar aanmeren bij onze concurrenten. We werden aan de andere kant geflankeerd door een gezellige sloep. De meneer op de boot vond het wel wat die studenten en keek vol verbazing hoe we met 300 man onder leiding van de 4Tuoze Matroze roeiden met de riemen… De volgende morgen namen we een ochtendduik vanaf het door ons ontdekte zwemplateau aan de achterkant van de buursloep. Luxe!

Als eerste voeren we de haven uit om vervolgens onder leiding van onze fotogenieke tacticus Viktor een mooie korte baanwedstrijd te varen. Ook de wedstrijdleiding van het SLAK gaat met de tijd mee en had een nieuw communicatiefenomeen in het leven geroepen: de WhatsApp groep! Hierin werden tijdens de wedstrijden wijzigingen over het wedstrijdveld doorgegeven… Tja, fanatiek en Gudsekoppig als wij zijn was er in het heetst van de strijd geen handje vrij om ook nog appjes te checken. Miscommunicaties alom! Helaas hadden we ook een andere tegenslag, een lijn die afbrak waarna de mast naar beneden moest om het te repareren. Uiteindelijk gingen we als 3de boot over de finish.

De laatste avond lagen we in de passantenhaven Heegerwal en sloten we af met een feestje in Discotheek d’Ald Wal! Het moment van de uitslag was nog even spannend… Het SLAK werd gewonnen door de Dankbaarheid (Mayday, Groningen). Gudsekoppig behaalde de tweede plaats! Een mooie bekroning op een geweldig weekend!