Schuitteam wint ODST 2017

Geplaatst op 09 oktober 2017

In het weekend van 7-8 oktober vond in Bruinisse de laatste officiële RS500 wedstrijd van het jaar plaats: de Open Dutch Skiff Trophy. Twee Schuitteams (Johan & Iris en Fleur & Niek) reisden af naar het verre Zeeland om hieraan mee te doen, evenals een derde boot van de Schuit gevaren door een oud Schuiter en haar bemanning.

Het weekend begon met moeilijke omstandigheden, en uiteindelijk besloot de wedstrijdleiding wegens de zware wind en nog hardere stoten de races gepland voor zaterdag af te blazen. Veel van de boten hebben zich echter toch wel korte tijd op de Grevelingen gewaagd, en hier hebben beide Schuitteams hun overmacht kunnen tonen in zwaar weer door hun boten grotendeels overeind te houden.

De derde Schuitboot bracht het er helaas minder goed vanaf, en het breken van de mast betekende het einde van hun wedstrijd.

Zondag begon met een gekalmeerde wind, en met het eerste waarschuwingssignaal rond 10:00 lagen de boten klaar bij de startlijn om er toch nog een spannende wedstrijd van te maken. Uiteindelijk zijn er vier wedstrijden gevaren, met wisselende omstandigheden: van bemanningsleden die zich met zo min mogelijk bewegen om de mast wikkelde om in zachte wind nog snelheid te behouden tot boten die met de gennaker in plané getrokken werden. Ook draaiende en wegvallende wind lagen op de loer, en teams moesten alert zijn op de momenten dat een windshift ze een groot voordeel op kon leveren.

Het team dat zich het snelste kon aanpassen aan wisselende omstandigheden had dit weekend een groot voordeel, en uiteindelijk is het Johan en Iris gelukt om met overmacht de eerste positie te behalen... Gefeliciteerd!

Bekijk plaatje

De mast die de harde wind van zaterdag helaas niet heeft overleefd

5.0