ONK 2022

Geplaatst op 04 oktober 2022

Het is weer september en team Blauwe Schuit heeft ook dit jaar meegedaan met het Open Nederlands Kampioenschap RS500 (ONK). Dit jaar is team jonge Schuit met 3 boten aan de start verschenen. Hier een kleine voorstelronde:

 • Team 670: Victor Oudsen en Maartje Zaalberg, die al meerdere jaren meedoen en altijd erg fanatiek en enthousiast zijn.
 • Team 890: Sybe van Benthum en Juliët Edel, die bijna één jaar samen aan wedstrijden mee hebben gedaan en steeds beter het wedstrijdzeilen aan het ontdekken zijn.
 • Team 67: Valentijn Zoomers en Floris Fassin, die deze wedstrijd met een nieuwe traveller systeem hebben gevaren en daardoor de hoopte de boot veel makkelijker te kunnen trimmen.

Niet alleen deed team jonge Schuit mee, ook team oudere Schuit deed mee.

 • Team 512: Fleur Leijs en Viktor Haaksman
 • Team 994: Johan van Veen en Iris Prummel
 • Team 1038: Anneke Kikkert en Floris Stapel

Ook deed Sander van der Wielen mee die sinds dit jaar eerstejaars is bij de Schuit met Jelle Meeuwissen als team 1116.

Vrijdag werden de RS’en gereden naar Bruinisse door team 670 en team 890. Om 20.00 waren ze klaar en konden ze naar de ouders van Sybe vertrekken, voor een lekker klaargemaakt avondmaaltje en overnachtingsplek.

Zaterdag begon het dan echt, team 67 was om 6.45 in de auto gestapt met boot en al om er op tijd te zijn. Helaas hebben ze de enige regenbui van de dag over zich heen gekregen bij het vaarklaar maken van hun boot. De andere twee vertrokken om 8.15 zodat ze hopelijk zonder de gebruikelijke stress en commotie op tijd aan de start konden verschijnen. Gelukkig verliep alles soepel en wist iedereen ruim van te voren op het water te zijn. Omdat er alleen voor de zaterdag wind voorspeld was werden de wedstrijden gedurende de dag snel doorgestart en was er tussen de wedstrijden weinig tijd om bij te komen van de vorige wedstrijd. Wat dan ook betekent, hoe eerder je finished des te meer tijd je hebt om te chillen. In totaal zijn er 5 wedstrijden gevaren die soms wat beter gingen en soms wat minder goed. Zo werd er door een ander team “protest” geroepen naar team 890 bij een bovenboei ronding, dit betekend dat iemand je kan “aanklagen” voor een fout die je gedurende de wedstrijd hebt gemaakt. Maar gelukkig wisten ze dit door lief te lachen en zelfverzekerd de regels te vertellen dit protest te vermijden. Team 67 had de pech dat hun roer een beetje los zat, waardoor sturen wat moeilijker was dan anders. Maar ondanks dat wisten ze zich goed in de race te houden. Bij team 670 was het bijna de hele dag super gezellig in de boot (wat vaak betekent dat het goed gaat). Verder verliep de dag, op een paar foutjes rondom het starten na, best wel goed.

Toen iedereen moe en voldaan van een dag zeilen van het water kwam, was er door de klasse voor het avondeten gezorgd. Er was ook dit jaar weer, traditiegetrouw hamburgers en/of mosselen met als extra’s salades en broodjes met dips. Zondagochtend stonden alle Schuit teams zoals afgesproken weer ruim op tijd in de haven. Maar na enige tijd op de kant te wachten werd de wedstrijd definitief afgelast, omdat het windstil was. Dit betekent dat na de prijsuitreiking team “jonge schuit” weer ruim op tijd naar Leiden kon vertrekken. Om thuis aangekomen weer zoals altijd de zeilen te ontdoen van het zeeuwse brakke water. Het weekend werd geëindigd met patat en kroketten.

De definitieve einduitslag:

 • 5e plek Anneke Kikkert & Floris Stapel (1038)
 • 7e plek Fleur Leijs & Viktor Haaksman (518)
 • 10e plek Victor Oudsen & Maartje Zaalberg (670)
 • 11e plek Johan van Veen & Iris Prummel (994)
 • 22e plek Sybe van Benthum & Juliët Edel (890)
 • 23e plek Valentijn Zoomers & Floris Fassin (67)
 • 24e plek Sander van der Wielen & Jelle Meeuwissen (1116)