ODST 2019 - Afzien

Geplaatst op 11 oktober 2019

ODST 2019 - Afzien!

Tijdens het eerste weekend van oktober werd de Open Dutch Skiff Trophy (ODST) gevaren in Bruinisse, ook dit jaar het laatste evenement op wedstrijdkalender van de RS500-klasse. Als multiklasse-evenement deden er, naast de RS500, deelnemers in verschillende skiffs mee. Boten als de 49er (tweemans) en de Musto Skiff (eenmans) deden mee in de snelle klasse, terwijl de langzamere klasse (maar zeker niet langzaam!) vooral bestond uit ISO's. De RS500-klasse was vertegenwoordigd met dertien boten, waardoor we een eigen startprocedure hadden gekregen. Aan de teams van De Blauwe Schuit de taak om als titelverdedigers de eer van de vereniging hoog te houden! Vorig jaar stonden namelijk Johan en Sebastian op de hoogste trede van het podium, op de voet gevolg door Fleur en Viktor op de tweede plaats. Van de dertien teams deden dit jaar maar liefst vijf teams mee van De Blauwe Schuit, of beter gezegd: met in ieder geval een blauw tintje. Johan en Iris voeren in de Tramontana (NED67), en Sebastian deed samen met Floris Fassin mee in de Mistral (NED837). Fleur en Viktor samen mee in Fleur's boot (NED518) en ook Anneke en Floris Stapel deden mee (NED1038). Tot slot viel Ymke in voor de zieke bemanning van Samuel Deurloo (NED526). Er is veel contact binnen de klasse tussen alle zeilers en het is heel leuk dat je zo ineens een weekend een wedstrijd kan varen als beginnende wedstrijdzeiler. Net als Ymke deed Floris Fassin voor het eerst mee aan een wedstrijd in de RS500. Ze hebben het afgelopen jaar veel geoefend en dat was maar goed ook, want met het onstuimige herfstweer beloofde het een nat en zwaar weekend te worden!

Op zaterdag waren de omstandigheden nog redelijk licht met gemiddeld 8-10 knopen wind en weinig regen. De eerste start was pas om 13.00 en dus alle tijd om de boot op te tuigen en klaar te maken. Met Bruno en Edith als gedoodverfde favorieten, werd het vooral een gevecht om plaats twee en drie. Dit bleek op het water ook het geval. In de subtop was het door de draaiende wind erg spannend en tot vlak voor de finish werd er nog flink stuivertje gewisseld. Johan en Iris konden niet zo dominant zijn als vorig jaar, maar stonden na de eerste dag als beste schuitboot in het klassement op de 3de plaats. De verschillen waren echter klein en op zondag kon daarom nog van alles gebeuren. Voor Ymke en team Sebastian en Floris was het even wennen, maar ze wisten de eerste dag goed af te sluiten met respectievelijk een 3de en een 7de plaats. Na het zeilen kon er in de Sailors Inn gezellig worden nagepraat onder het genot van een bord heerlijke lasagne.

Zondag regende het aan een stuk door en met een straffe wind (4-5 Bft) moesten we flink aan de bak. Sebastian en Floris liepen al aan de grond voordat ze de haven uit waren. De schade viel mee en daardoor misten ze enkel de eerste wedstrijd. Er werd af en toe gezwommen, sommige teams hielden het bij derde en/of vierde wedstrijd van de dag al voor gezien, maar geplaneerd werd er zeker met de gennaker! Ymke koos (met Samuel) de juiste kant van de finishlijn om de boot op z'n kop te leggen en ze werden de tweede wedstrijd knap 4de. Fleur en Viktor hadden de laatste twee wedstrijden de smaak goed te pakken, maar konden een 2de plek in de laatste wedstrijd niet verzilveren vanwege een onnodige zwempartij op enkele bootlengtes van de eindstreep. Johan en Iris voeren ondanks één mindere race een consistente serie over het weekend en wisten daarmee de derde prijs in de wacht te slepen. Gefeliciteerd!

Maandag deed alles pijn, maar dat hadden we er graag voor over. Op naar volgend seizoen!