Het ONK 2020

Geplaatst op 22 september 2020

Zoals vrijwel alles in het leven was ook het wedstrijdseizoen van de RS500 anders dan anders in 2020. Normaal gesproken is het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) het laatste hoogtepunt van het jaar, maar nu werd het ineens de eerste (en voor velen de enige) wedstrijd van het jaar. Het gemis van een vol wedstrijdseizoen was af te lezen aan het aantal inschrijvingen: 40, het grootste aantal ooit! En ook de Schuiters waren niet te houden. Maar liefst 10 van de 40 teams hebben een link met Schuit!

Bruinisse is een geliefde locatie van de RS500-klasse vanwege de grote kans op goede wind, en ook deze keer werden we niet teleurgesteld; Windkracht 3-4, stralende zon en een wedstrijdcomité dat er altijd een strakke baan weet in te leggen. Voordat we hiervan mochten gaan genieten moesten we echter eerst vertrekken uit de haven, dat is altijd een belevenis, maar de hoeveelheid vertrekstress is voor de een net een beetje meer dan voor de ander. Als je je neerhouder en complete gennaker strijksysteem nog moet vastknopen, of de onderdelen daarvoor moet zoeken/kopen wordt het vanzelf een spannende haastklus. Rennen, roepen en dan racen. De eerste race wordt in alle commotie gemist door Wampie en Ymke.

Eenmaal op het water werden er vol enthousiasme vier races gevaren. Met een team waarvan de stuurman zich net gekwalificeerd heeft voor de Olympische Spelen in Japan was de hoogste trede al bij voorbaat bezet. Anneke en Floris gaven het hem echter niet cadeau en met een vierde plaats als slechtste resultaat op dag 1 lieten ze zien waarom ze ooit Nederlands kampioen zijn geweest. Voor Fleur en Viktor betaalde de wekelijkse training op de Braassem zich uit door driemaal te eindigen in de top 10. Johan en Iris hadden daarentegen een beetje een pechdag met maar weinig bootsnelheid. Met een zwaardstrip als remtalie was een goede klassering helaas uitgesloten op zaterdag. De avond besteedden zij aan het repareren van hun boot om op de tweede wedstrijddag alsnog te kunnen pieken.
Victor en Maartje waren duidelijk in topvorm en zorgden, ondanks een gebroken joystick in race 1, voor een verrassend goede score door als 11e de dag te eindigen. Wampie en Ymke’s hoogtepunt van de dag was het spotten van een bijzondere boei, die, toen de boei omkeek, toch een zeehond bleek te zijn. Benthe en Louw hadden meer dan genoeg bootspeed om mee te varen met de top, maar hebben regelmatig de onderkant van de boot gecontroleerd. Fred en Sebastian shinede volop met hun roze bibs en konden de top 20 al ruiken. Kortom, op de eerste dag werd er al een goede score neergezet door de Schuitteams!

Na een eerste dag met toch flink wat wind en golven zou het op zondag een stuk minder hard gaan waaien. De Schuit-teams hoopten op iets lichtere wind, wellicht zouden de wat lichtere teams om daardoor wel wat stijgen in het klassement. Eenmaal in de haven aangekomen bleek het echter bijna net zo hard te waaien als zaterdag.

Om 9:55 zou de eerste start zijn en omdat het nog best een eind varen was naar het wedstrijdgebied werd er weer vroeg opgestaan. Zoals het teams van de Blauwe Schuit betaamt waren we allemaal lekker laat; Anneke omdat ze haar handschoenen ergens onderweg verloren was, Frederik had zijn zwemvest in het vakantiehuisje laten liggen en Johans tacktick lag nog aan de andere kant van de parkeerplaats. Desondanks was gelukkig deze tweede wedstrijddag iedereen wél op tijd voor de start om een mooie eerste pot van de dag te varen. De reparatie die Iris en Johan aan hun boot hebben gedaan op zaterdagavond bleek geholpen te hebben en ze gingen als een speer. Ook de rest van de schuitteams hebben nette races gevaren en zaten elkaar vaak op de hielen.
Vooral de tweede wedstrijd was een verraderlijke, want door een draaiwind in het eerste rak kon je de boot gigantisch missen als je aan de verkeerde kant van het veld zat. Deze tweede race van de dag begon overigens met een algehele terugroep, wat inhoudt dat er zó veel mensen vals gestart waren dat het startschip het allemaal ook niet meer wist. Oftewel iedereen terug en opnieuw beginnen!

De wind zakte wat weg voor de laatste twee wedstrijden, waarbij bij de laatste pot de wind bijna helemaal uitging en het veld helemaal in elkaar schoof. Gezellig, met zes boten tegelijk over de finish, maar vooral chaotisch.

Ook zondag zijn uiteindelijk vier wedstrijden gevaren, waardoor het totaal gevaren wedstrijden op 8 is uitgekomen. Daarvan wordt voor elk team de slechtste score weggestreept. Het resulteerde in de onderstaande uitslag, waar de Blauwe Schuit meer dan trots op kan zijn!

Blauwe SchUITSLAG:

  • 3: Anneke & Floris (NED 1038) - waren al eens Nederlands Kampioen
  • 4: Jakub & Veronika (CZE 1688) - een Schuitster en haar Tsjechische stuur
  • 6: Fleur & Viktor (NED 518)
  • 10: Johan & Iris (NED 944)
  • 13: Victor & Maartje (NED 890)
  • 17: Mark & Francesco (NED/ITA 1023) - reünist van de Schuit en een olijke Italiaan
  • 21: Benthe & Louw (NED 837)
  • 24: Frederik & Sebastian (NED 777) - in een boot van de concurrent Broach
  • 25: Wampie & Ymke (NED 18)
  • 35: Joke & Daniëlle (NED 718) - een team met een Schuitreüniste

Van onze verslaggevers Viktor Haaksman, Victor Oudsen, Fleur Leijs en Johan van Veen (red. uw ab-actis)