Leidse jongeren bezitten de minste auto’s van alle studentensteden

Geplaatst op 03 december 2018

Dit bericht is geschreven in samenwerking met Overstappen.nl


De hoeveelheid jongeren die een rijbewijs hebben in Leiden is wat betreft het percentage zeker niet een van de laagste van alle studentensteden. Toch zijn er in Leiden wel relatief het minst aantal studenten met een eigen auto. Slechts 3,5% van de studeten tussen de 18-30 jaar heeft een auto op hun naam geregistreerd. In Rotterdam en Eindhoven liggen deze percentages het hoogst met 8,1% en 7,5%.


Steden vs. platteland

Het grootste verschil dat uit het onderzoek van het CBS is gekomen is het verschil tussen auto- en rijbewijsbezit tussen jongeren die in de stad wonen en jongeren die op het platteland wonen. Op het platteland heeft bijna vier op de vijf jongeren hun rijbewijs gehaald en heeft ook nog eens 40% een auto.

In Leiden ligt het autobezit dus zoals eerder aangegeven op 3,5%, terwijl wel 57,9% hun rijbewijs heeft gehaald. Qua rijbewijsbezit is Nijmegen de nummer 1 met 67,5% en Rotterdam de laagste met 50,8%. Het feit dat het rijbewijs- en autobezit een stuk lager ligt in de studentensteden is geen verrassing. Studenten in de stad kunnen makkelijker hun locaties bereiken met de fiets, minder parkeerplaatsen in de stad en hebben natuurlijk betere openbaar vervoersmogelijkheden.


Autoverzekering vergelijken voor studenten

Voor jongeren in het algemeen is het steeds duurder om een eigen auto te bezitten. Autoverzekeraars kunnen steeds beter doorberekenen wie binnen de risicogroep vallen en vragen dan een hogere premie voor de autoverzekering. Op vergelijkingswebsites als Overstappen.nl en Autoverzekering.nl kun je onafhankelijk kijken hoe hoog de premie uitvalt voor jouw situatie. Dit is behalve je leeftijd ook afhankelijk van je auto, adresgegevens en hoeveel kilometer je rijdt. Zeker voor studenten is je autoverzekering vergelijken nodig, juist omdat de premie zo hoog is. In sommige gevallen is de premie wel twee keer zo hoog als een autobezitter van 50 jaar.